Et yndet fotomål for vandrende turister som ferdes langs kaiene i Trondheim er nok seildampskipet ”Hansteen”. Av og til stikker skipet til sjøs, slik det har gjort jevnlig siden det ble bygget for rundt 150 år siden. Bakgrunnen for at nettopp ”Hansteen” skulle bli bygget var at det ble stilt krav ovenfor Staten at kysten måtte kartlegges. Både fiskere på Mørekysten og en gryende dampskipsnæring presset på. I 1866 bevilget Stortinget 12.000 spesidaler og Nylands Mek. Verksted i Oslo fikk i oppdrag å bygge et skonnertrigget seildampskip i jern. Den påfølgende vår ble byggenr. 11 ved verftet levert. Dette var ”Hansteen” på 102 fot. Skipet var forsterket for å tåle grunnstøtinger og hadde fem vanntette skott. Det var utrustet med seks seil og en høytrykks dampmaskin på 25 hk. Staten var eieren mens bemanningen var fra marinen. I 30 år framover skulle ”Hansteen” måle opp fiskebankene langs kysten vår og lage moderne sjøkart, sjøkart som var i bruk helt til 1980-årene.
hans 1

I 1872 ble oppmåling av fiskebankene avbrutt da nasjonens 1000-årsjubileum skulle feires. Ved avduking av Haraldsstøtta i Haugesund skulle Kronprinsregent Oscar ha transport. Valget falt på ”Hansteen”. Det sies at havforsker G. O. Sars mislikte å avgi den komfortable lugaren sin til Kronprinsregenten. I 1899 ble ”Hansteen” solgt til Innherred Forenede Dampskibsselskab og etter et par års tid videresolgt til Helgeland. I over 30 år gikk skipet, nå under navnet ”Haarek” i rute på Sandnessjøen.

 Sent på 1940-tallet var ”Hansteen” klar for hugging. Imidlertid ble skipet ombygget for losjiskip for sesongarbeidere som jobbet på Vestlandet under de store sildefiskeriene og fikk etter hvert en for sin tid flott husbrakke på dekk. Senere huset skipet hjemløse i hovedstaden. Mer om den spennende historien kan du få høre under det åpne møtet hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre i kveld. Foreningen har fått Gaute Myhre, som er formann i Foreningen Gamle Dampen, støtteforeningen for ”Hansteen”, til å komme til Kristiansund for å foredra om nettopp seildampskipet ”Hansteen”, skipet som har huset både Kronprinsregent Oscar, den senere Kong Oscar II av Sverige / Norge, og sesongarbeidere og hjemløse. I dag er ”Hansteen” tilbakeført slik hun framsto for rundt 150 år siden.
Som vanlig er møtet i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre i Loennechengården på Vågekaia. Møtet er åpent for alle og det er fri entré. Dørene åpnes klokken 18.30 mens programmet starter klokken 19.00.