Thor Holten setter John Orseth fra Torvikbukt i fokus under foredraget hos ”skipsfartshistorikerne” i kveld torsdag.
John Orseth (1877 -1944) dro til Amerika som 25-åring og drev laksefiske. Her gjorde han det bra økonomisk og kom tilbake til Norge og Kristiansund i 1905 og startet med omsetning av sild og fisk. Under sin virksomhet i Kristiansund førte Orseth opp tre store brygger. Rett etter at Orseth etablerte seg i byen ble den første brygga oppført – dette var den senere ”Gundersenbrygga” på Hønskjæret som i dag er en del av Thon Hotell.

orset h
Gundesenbrygga ble bygd av John Orseth rundt 1910. Bildet er fra 1917. ( Foto: Ukjent)

Etter noen år ble brygga for liten for aktiviteten til Orseth og rundt 1915 ble en halv gang så stor brygge oppført i Skjærva på Innlandet. Etter noen få år ble også denne brygga for liten for Orseth og rundt 1920 oppførte han det som den gang var Nordmøres største brygge.( 40 x 15 meter) Denne ble oppført på Husøya i Bolga.
orset 2
Orsethbrygga i Jonassenskjærva på Innlandet ble oppført 1915. I 1992 ble det store bygget revet etter at en entrepenør hadde hatt det noen år. ( Foto: Karsten Greger)

 I tillegg til at Thor Holten vil fortelle mye interessant om John Orseth vil konservator Odd W. Williamsen lansere Nordmøre Museum sin ”Årbok 2014" 

Foredraget begynner klokken 19; dørene åpnes kl 18:30.