Vi minner om at det i kveld  27. februar  er medlemsmøte i foreningen. Denne gang har vi satt som møtetittel: "De seilte på Flakke-skip".

Det er godt over 50 år siden rederivirksomheten til Ole T. Flakke ble avviklet, i et etterspill etter det tragiske forliset til m/s ”Onega”. ”Onega” forsvant i Østersjøen i februar 1960 og med skipet også et mannskap på 14 og et nederlandsk ektepar som var med som passasjerer.

oneg

" Onega" på reden i Omsundet ved basen på Rena Bruk . Mulig i 1959 etter omdøping fra "Trollnes". Skipet forliste i Østersjøen og ble starten til slutten for Flakke-rederiet .

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre får under torsdagskveldens møte besøk av åtte tidligere sjømenn som har seilt på skip under Ole T. Flakkes eierskap.

Petter Bugge kan vi godt kalle byens eneste – eller i alle fall – byens eldste fyrbøter.
Bugge vil fortelle om en tur som han og bykjendis ”Ola Åttkantig” gjorde med dampskipet ”Rensvik” sist på 1940-tallet.

Tidlig på 1950-tallet kjøpte Flakke inn fire betonglektere som tyskerne lot bygge under okkupasjonen av Norge. Disse lot Flakke ombygge og satte motor i dem. To kristiansundere – Nils Gunnar Fjærvik og Einar Kr. Pettersen hadde hyre på henholdsvis ”Renshavn” og ”Rensholm”. Det blir nok både alvor og skjemt når de to karene forteller om skip og reder.
oneg 5
D/S "Ursa" som Flakke kjøpte fra Bergenske DS i 1948. Ole Høvik ( Ola Åttkanti) var med noen turer på dette skipet. Under DBDS eie  overlevde skipet  et flyangrep  19. september 1944 i konvoi på kystfart Hamburg-Tromsø der "Lynx" og "Tyrifjord" ble senket av Mosquitofly sør på Vestlandet. Flakke solgte skipet til tysk rederi senere, og det ble hogd i 1960.( Postkort)


Asbjørn Tvedt fra Sunndalsøra seilte både på ”Knoll” og på ”Orkla”. ”Orkla” var Flakkes andre skip med dette navnet. ”Orkla” var Westfal-Larsens tidligere ”Høyanger” og er det største skip som har hatt Kristiansund som hjemmehavn.

Om bord i ”Orkla” delte Tvedt lugar med Robert Indrebø fra Eide. De to karene hadde overtatt lugaren under bakken av skipet. Denne var under 2. verdenskrig lugaren til skytterne som var på alle skip som seilte under Nortraships administrasjon. Indrebø minnes med glede også den sosiale aktiviteten om bord. Kapteinen på ”Orkla” hadde sin frue med på turene og hun var ikke snauere enn at hun sydde flotte fotballdrakter til karene på ”Orkla”. Bilde av ”Orkla” sitt fotballag med mange nordmøringer på laget kommer på storskjerm under møtet.
oneg 2
Utenfor kaia på Visnes Kalk og Marnorbrudd sank Flakkes betongskip " Renstind" under innlasting av stein i 1954. Båten på bildet havnet også på havets bunn. Det er D/S "Henry" som ble torpedert av norske MTB båter sammen med hurtigruta "Irma" 13. februar 1944.( Foto: Ukjent)


Som tenåring fikk også Jan Ove Hopen fra Kristiansund oppleve utenriksfart med ”Orkla”. Jan Ove Hopen var den gang 16 år gammel.

Kolbjørn Brakstad kommer til byen og til møtet hos ”skipsfartshistorikerne” fra Øksendalen. Brakstad minnes ”Torpa”. Var det snø i lufta når ”Torpa” dampet i vei mellom Russland og England var det garantert problemer med maskineriet.
Det var i 1956 Flakke - gjennom sitt selskap Rena Rederi A/S - kjøpte skipet av et selskap i Klavenesgruppen i Oslo. Under sitt tidligere navn ”Hafnia” grunnstøtte skipet utenfor Marstrand i Sverige. Som følge av grunnstøtingen brakk skipet i to og i to vendinger med fem måneders tidsforskjell ble skipspartene brakt inn til Gøteborg. På tross av dette ble det skip av de to partene og seilte inntil Flakke i 1960 solgte det for hugging.
oneg 311
Her på Rensvikholmen var Ole T. Flakke-rederiet sin base. Det var store planer her med stor tørrdokk og verft. Faktisk er sundbåten "Rapp" som går på havna ennå i 2014 bygd her på tidligere Rena Bruk. Det var eneste nybygg som ble bygd på veftet. I dag er det  Kronullfabrikken som lager stålull i fabrikkbygget. 

Høsten 1958 kjøpte skipsreder Ole T. Flakke inn ”Trollnes” fra et rederi i Mandal. Ved Rena Verft og Dokk ble ”Trollnes” ombygd til motorskip og fikk navnet ”Onega”. Sommeren før ”Onega” forsvant med 16 mennesker om bord fikk Egil Naas fra Kristiansund sin førstereistur nettopp om bord i ”Onega”.
Denne gang starter vi programmet umiddelbart etter kl. 19,00 og serverer kaffe og vafler etter at gjestene våre har fått fortalt sitt.

Lokalene åpnes til vanlig tid, kl. 18,30. Ved møtt skal dere være, de av dere det måtte passe for.