Torsdag 8. mai vil Inger Helene Aasen, sentral i Stavnesets Venner, bli å finne i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.
Her vil hun fortelle om fyrstasjonene på Hestskjæret, på Stavneset og på Grip.
Vi får høre om utfordringer ved bygging av fyrene, vi får høre om den første fyrvokteren på Stavneset som ble rammet av en ublid skjebne da hans 10 år gamle sønn falt ut for klippene og omkom i sjøen, og at nødflagg ble observert på Hestskjæret fyr hvorved 12 mann fra fastlandet rodde ut i båt for å komme fyrvokterfamilien til unnsetting. Fyret på Stavneset er det eldste av de tre fyrene Aasen vil fortelle om.
jsstav
Typisk bilde mot Stavneset Fyrstasjon på vinters tid. ( Foto: Bjørn Ove Angvik)

Det var i 1842 at lysene ble tent på Stavneset for første gang, og fyret skulle fungere som et innseilingsfyr til Kristiansund og også søke å varsle om Øksenvågskjærene og Kværven.
I 1879 sto fyret på Hestskjæret ferdig. Dette ble et nyttig kystfyr for skipene som kunne seile gjennom Fugleleden både på sør - og nordtur, natt som dag.
I januar/februar 1880 - i stormfullt vær – brukte briggen ”Fosna” av Kristiansund tre uker på å finne innseilingen til Kristiansund. Dette førte til et initiativ fra Kristiansunds Skipperforening om å få etablert et fyr ved Grip, et fyr som kunne gi hjelp til å komme inn Griphølen og dermed også lette innseilingen inn til byen.
15. oktober 1888 ble lysene på Grip kystfyr tent for første gang.
jsta
Grip fyr ble tent i 1888. Det er et stort kystfyr som er 47 meter høyt fra havflaten.( Postkort 1921)

Publikum blir også nærmere kjent med så vel Stavnesets Venner som duoen ”Sailors” som er så sentrale i underholdningen når det er arrangementer ved Stavnesfyret. ”Sailors” (Olav Endal og Jan Gunnar Nordskag) vil avslutte kvelden med trekkspill, gitar og sang. Programmet åpner for både en spennende, innholdsrik og trivelig 8. mai-kveld.
Møtet er åpent for alle og det er fri entré. Dørene til lokalene i Loennechengården midt på Vågekaia åpnes klokken 18.30 mens programmet starter klokken 19.00.