”Skipsbygging ved Haugesund Mekaniske Verksted”
er tittelen på foredraget som Einar Frode Marthinussen vil glede tilhørerne med under kveldens møte( 13. mars) hos ”skipsfartshistorikerne”.

Haugesund har sterke tradisjoner på skipsbygging, fra barken ”Augvald”, sjøsatt som byens største bygg i 1871 til jernskipsbyggeri som for 90 – 100 år siden bygget ruteskip for Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane.

norsk 2
 
Første skip fra Haugesund Mek. verksted var barken " Augvald" i 1871. En stor skipsbyggerindustri startet.( Foto: Haugalandmuseene) I 2020 kom denne rettelsen: 
Jeg driver og lager en bok om Haugalandet til mine barnebarn. I den anledning kom jeg over en artikkel på Brunsvika.net om HMV. Denne artikkelen er helt feil. Barken Augvald ble ikke bygget på HMV men av en 19 åring som hadde etablert sitt eget verft i Haugesjøe.
HMV ikke etablert før i 1900 og flyttet til Risøy i 1912. MVH Kjell Samuelsen
I en gylden periode mellom 1952 og 1983 ble det bygget nærmere 140 skip ved de tre skipsverftene i byen.
I 1971 inngikk Haugesund Mekaniske Verksted den til da største skipsbyggingskontrakten som var inngått i Norge – en kontrakt på 800 millioner kroner for ni tankskip for Shell.
I dag lever Haugesund Mekaniske Verksted som industriverftet Aibel. Aibel er i dag et av landets største og mest moderne industriverft. Selskapet har også representert med en stor avdeling i Kristiansund.
norsk 3
Haugesund Mek.verksted unngikk heller ikke krigen. I 1943 ble verftet bombet av Blackburn Skua fly fra hangarskip langt ute i Nordsjøen. Tyskerne brukte verftet til så mangt av reperasjoner av skip og annet under krigen. ( Foto: Fleet Air Arm Museum)

Marthinussen vil ved hjelp av bilder på storskjerm fortelle både byggeverftets historie og samtidig følge mange av skipene som ble bygget der.

Et skip som ofte var å se i Kristiansund var ”Bemar”, bygg nr. 4 ved Haugesund Mek. Verksted. De tre første byggenumrene var to taubåter og en flytekrane. Sjøsettingen av ”Bemar” 3. oktober 1951 var den første sjøsetting i Haugesund på 20 år. For å få ”Bemar” problemløst på sjøen ble beddingen for anledningen smurt med 200 kg. fåretalg og 50 kg. stearin som var kokt sammen til en masse som skulle gi den nødvendige gli på slippen.
norsk 1
”Bemar” ble levert til Marthinussens Fryseanlegg A/S med hovedkontor i Bergen. Skipet var bygget som et rent fryseskip. Besetningen var på 23 mann og ”Bemar” var deler av året beskjeftiget med å frakte frossen sild fra eiernes eget anlegg i Bergen og andre fryserier langs kysten.( Foto: Digitalmuseum)

Martinussens Fryseanlegg A/S hadde også eget anlegg på Dale i Kristiansund, hvor det også var tankanlegg spesielt for fiskeflåten samt produksjon av kasser for iset sild.
Foredraget avsluttes med framvisning av et nostalgisk lengre filmopptak, hvor det både er stabelavløp, hornmusikk, gudmor, redere i kapper og hatter og selvfølgelig radioavisstemme.

Det skal bli et interessant møte med en tid som ikke er alt for langt tilbake. Som vanlig er møtet i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre i Loennechengården på Vågekaia.
Møtet er åpent for alle og det er fri entré. Dørene åpnes klokken 18.30 mens programmet starter klokken 19.00.

Som vanlig: Vel møtt til dere alle i Loennechengården på Vågekaia .