Skytefeltet på Hjerkinn i Dovre nasjonalpark var i drift fra 1923 og ble vedtatt nedlagt i 1999. Det er et 165 kvadratkilometer stort område midt i villreinens og moskusens rike. Her er milevis med grusveier og store mengder eksplosiver som ikke er detonert. Alt dette ryddes nå i norgeshistoriens største naturrestaurering noensinne. Forsvarsbygg har ansvaret. 
hje 1

Utkikkspost bygd med utsikt mot Snøhetta og området som er under tilbakeføring til naturen. Et voldsomt oppdrag som kan være ferdig i 2020 hvis alt klaffer. (BN foto)
hje 2
Helt siden 1923 har artilleri og senere fly drevet skarpskyting og bombeøvelser her. Hittil ( fra 2006)  er 92 tonn funnet etter søk  og bragt ut. ( Forsvaret bilde)
*hje 3

Veien innover fjellheimen er på milevis og er stengt i skytefeltet. Fjernstyrte gravemaskiner og dumpere jobber bl. annet her . Alt skal graves igjen. ( BN bilde)
hje 4
På bussen innover mot Snøheim 12 km fra Hjerkinn stasjon kan man se villrein en og annen gang. Det er en stamme på rundt 2500 dyr her, og de er veldig redde av seg. ( BN bilde)
hje 5
Fra bussen fikk man også se moskusdyr. Slike ble innført fra Grønland i 1947 og satt ut på Dovrefjell. Stammen er nå på rundt 300. ( BN foto)
*hje 6
Utsikt innover mot Snøhetta i Dovre /Sunndalsfjella nasjonalpark. Mange tar seg en tur opp dit . Fjeller er 2286 m. ( BN foto)
hje 8
Snøheim er en hytte langt inne på fjellet som er åpen i turistsesongen. Vein inn hit er 12 km, og den vil ikke ble berørt av Forsvarsbygg/ Miljømyndighetenes igangsatte prosjekt. Flott utgangspunkt / overnatting for turer på norges tak. Hytta her er fra 1952 og påbygd. Eldste delen er vernet av Rikskonservatoren. ( BN foto)
hje 9
Her oppslag i naturområdet. Andre oppslag er faren for ueksploderte bomber og granater. Ryuddingen begynte i 2006. ( Bn foto)
hje 10
Inngrep på Snøhetta ; det høyeste fjellet utafor Jotunheimen. Her finnes sambandstasjon/bunker  for militære enheter i Sør-Norge lik den på Hestøre på Stemhesten på våre kanter. (BN foto)

*
Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her