1940_B_liteKatastrofe

Da er det 70 år siden tyske fly satte store deler av Kristiansund i brann, slik de gjorde med bl.a. Steinkjær, Namsos og deler av Molde. Brannbomber ble strødd over Kirkelandet, Goma, Nordlandet og deler av Innnlandet. Sprengbomber ble også brukt , der 4 mennsesker på Dale omkom. Nesten alt av 1700 talls bebyggelse strøk med i sentrum. Folk flyktet ut på bygdene. (Et tankekors er at  ble sykehuset i Kristiansund ble reddet, noe det ser ut til at vi i fredstid  2010  får naboer til å radere ut. )
1940_B_1
Brannbomber har på formiddagen 28. april 1940  antent et sjøhus der Storkaia brygge er i dag. Folk som var ute på søndagsmorgen står og ser at brannvesenets folk  med sin Leyland 1925 modell haste rundt hjørnet der Onkel nederst i Kaibakken er i dag.
1940_b_3
Etter noen dager ble alt helt stille. Denne unge damen står alene og betrakter den ødelagte hjembyen sin.
1940_b_4
Den store Knudtzon eiendommen med hus og brygger på kaia ble borte for alltid. Her et bilde på baksiden av huset rundt 1920. En ruinhaug var tilbake av hele sentrum. (Foto: Ukjent) Vi minner ellers på om programserien om gjenreisingen som TKTV skal sende i kveld.