Italiensk feinschmecker til Nordic Light

Paolo Ventura (1968) karakteriseres som en fotografisk poet som er nysgjerrig på livet, en håndverker som på forførerisk og magisk vis korresponderer med barndommen.

bild nl



Hans fotografier er fortellinger som er inspirert fra 1940 - og 50 - tallets Italia, og som han fikk høre fra sin far og besteforeldre. Morten Krogvold er mildt sagt i ekstase over at italieneren kommer til Kristiansund. – Paolo Ventura har stått på ønskelisten min i mange år, sier han oppstemt. - Gutten er en universal begavelse, han har gjort noe ingen andre har gjort før han.

Superlativene sitter løst når Krogvold snakker. Og det er et utsøkt stykke kunst Ventura presenterer. I tillegg til å være en av verdens mest omtalte fotografer, er han også litt av en håndverker, en feinschmecker av en kunstner. Det er kanskje ikke synlig ved første øyenkast, men ser du nærmere på bildene vil du oppdage at menneskene er dukker. Dukker han har laget selv, på størrelse med Barbiedukker, og som han tar med på en litt sår reise tilbake i tid. Ventura starter hele skapelsesprosessen med å tegne og male scenen i akvarell. Deretter lager han møysommelig de stemningsfulle kulissene og de forseggjorte figurene i leire. Syr klærne deres. Plasserer dem inn i historiene han har blitt fortalt, og videre inn i en miniatyrverden som han lyssetter og fotograferer. Først med polaroidkamera inntil han finner hovedbildet, deretter med storformatkamera. Det endelige fotografiet som vi ser er altså det siste leddet i en lang rekke av kreative prosesser. Og, det ligger en ukes arbeid, eller mer, bak hvert fotografi.

Ventura har skapt flere solide fotografiske verk, blant andre: War Souvenir (2005), Winter Stories (2007-2009) og Automaton of Venice (2010). De har fått enormt med oppmerksomhet, høstet strålende kritikker og er blitt utstilt verden over. De er dessuten å finne i bokversjon.

 

Paolo Venturas utstilling vises i Kristiansund i perioden 24. april – 6. mai 2012. Festivalen varer fra 24. – 28. april 2012.

Kontaktinfo:

Anne Lise Flavik (daglig leder og programsjef): Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.">Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Tlf: 920 17 130

Elisabeth B. Bjerkestrand (pressekontakt): Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.">Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Tlf: 984 56 335