don_zz

Kristiansund på de 7 hav

er temaet når Kjell Dønheim kåserer i festsalen til Odd Fellow torsdag kveld.

Kåsøren tar sitt publikum med på en reise gjennom rundt 400 års sjøfartshistorie for Kristiansund. Rundt år 1520 er utgangspunktet når Dønheim følger utviklingen i skipsfarten helt opp til like etter 1. verdenskrig.

Her får vi beretninger både fra hjemlige og fjerne farvann der skip og mannskap fra Kristiansund og Nordmøre var representert. Kjell Dønheim vil nok komme med en rekke spennende historier - både om triumfer og tragedier.

Kjell Dønheim fikk tidlig interesse for sjøfartshistorie og i mange år har han gransket sjøfartshistorien for Kristiansund.

I disse dager er han i ferd med å ferdigstille boken ”Kristiansund på de 7 hav 1520 – 1920”.

Torsdag kveld har du anledning til å oppleve Kjell Dønheim ”live” under Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sitt arrangement. Som vanlig er møtet åpent for alle interesserte og det er fri adgang.
don_1

 knud_jpg

 

”Nicolay H. Knudtzon” – det vakreste seilskip i Kristiansunds handelsflåte.

Denne barken på 287 reg.tonn var bygget på Vinjeøra i 1869. I 1875 ble skipet kåret til det vakreste fartøy på havnen i Rio de Janeiro og man hadde vanskelig for å forstå at dette var et vanlig handelsskip og ikke et lystfartøy.

”Nicolay H. Knudtzon” ble solgt fra Kristiansund i 1888. Under 1. verdenskrig seilte den inn enorme summer for sine eiere. Utbyttet til skipets aksjonærer var i 1920 hele 200%.

I 1925 ble den en gang så stolte barken nedrigget til lekter og fikk nytt navn; ”Dronning Sophie”.

På Norsk Maritimt Museum kan du i dag se en del gjenstander etter ”Nicolay H. Knudtzon”.

 (Maleri tilhørende Kristiansunds Skipperforening, avfotografert av Ole Didriksen)