RS ”Christiansund” har redaktør Tore Dyrnes i Tidens Krav satt som tittel på minikåseriet som han i kveld holder for medlemmene i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.Som vanlig åpnes lokalet i Hauggata for medlemmene kl. 18,00 og en time etter vil klangen i skipsklokka gi signal om at det er klart for et nytt minikåseri.”Christiansund” var nr. 16 i rekken av redningsskøytene. Skipet var bygget i Porsgrunn i 1901. Kostprisen for ”Christiansund” var drøyt 10.000 kroner og var finansiert gjennom innsamlingsmidler som kom inn etter forliset av RS 6 ”Nordland”.Kristiansund var en viktig base for redningsskøytene og dette var bakgrunnen til at redningsselskapet ga den nye redningsskøyta navn etter byen.


tor 1

”Christiansund” den gangen hun gjorde tjeneste i Norsk Selskab for Skibbrudnes Redning.

”Christiansund” gikk i redningsselskapets tjeneste fram til den ble solgt i 1921. Når redningsskøyta passerte en alder av 100 år ble den kjøpt inn til Kristiansund av stiftelsen Norsk Kystkultursenter. Kjøpesummen denne gangen var 1,2 millioner kroner og etter dette er det lagt mange kroner og en masse dugnadstid i å restaurere og tilbakeføre RS ”Christiansund”.

 Tore Dyrnes er en av mange som er med i ”Christiansund Venneforening”. Det er denne gruppen som har tatt de store løftene med restaurering av den gamle redningsskøyta.

 Under kveldens medlemsmøte vil nok Tore Dyrnes føre deltakerne inn i kulissene til dugnadsgjengen og vi vil nok få mange bilder på storskjermen, både fra restaureringsarbeidene som fra seilturer med ”Christiansund”. Denne gangen stiller foreningens eneste kvinnelige medlem med et par nybakte kaker til kaffen som serveres.
tor 1 c

”Christiansund” og ”Stavanger” på Kristiansund havn. "Stavanger" er tatt på land på Sjøfartsmuseet i Oslo.