I kveld er det klart for høstens første åpne møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.
Konservator Odd W. Williamsen vil fortelle om klippfiskeksportør Nicolay H. Knudtzon i foredraget ”Verdens beste fisk – Nicolay H. Knudtzon og merkevaren Bacalao Superior”.
jss 2
Fartøyskilt  fra Knudtzon på Sjøfartsmuseet på Bygdøy
Knudtzon tok sterk avstand fra statlig styring av næringslivet. Han harselerte over at Stortingsflertallet hadde vedtatt "en Hob Love" for å regulere klippfiskhandelen. Dette har ikke politikerne greie på, skriver han: "Hvad skal man sige til Folk, som kan opvarte med saadan uvidende Tale og ligeledes paa en saa utilbørlig Maade søge at forkleine vor gode Fisk, der ved den excellente Maade, vi have lært os til at tilvirke den paa, kan siges at være den bedste Fisk i Verden." I likhet med Knudtzon vil også Williamsen snakke klippfisken opp, ikke ned.
Vi får høre om ”mannen med løveansiktet” som utnyttet ny teknologi, hurtigseilende fartøyer, nye transportruter og som satt med inngående markedskunnskaper via et globalt korrespondentnettverk.
jss 1
Konservator Odd Williamsen som åpnet Skipsfartshistorisk sitt lokale for en tid siden, kommer for å kåsere om klippfiskens betydning og Nicolay H. Knudtzon i odd Fellows lokaler i kveld. Øyvind Arnøy til venstre.

 Knudtzon handlet med det meste, for å utnytte kapasitet i frakt og omsetningsledd og i vertikal integrasjon - ved å opprette offentlige dampskipsruter og å eie skog, sagbruk og drive emballasjeproduksjon. Mangelen på trekasser var i perioder den begrensende faktor i Knudtzons store klippfiskeksport.
Knudtzon organiserte bankvesenet i byen og garanterte personlig for innskuddene.

Som vanlig er det fri entre på møtene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.